[/slide] [slide] image 
  • image
  •  
  • image
  • image
  • image
  • image 
  • image  
  • image
  • image  
  • image

"Obrazovanje je zlatni ključ slobode." – Džordž Vašington Karver

 

Informacija za roditelje u vezi sa eZakazivanjem termina za upis i testiranje deteta u OŠ

15.3.2021. god.

 

 

I ove godine roditelji / drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije mogu elektronskim putem da zakažu na Portalu eUprava termin za upis i testiranje deteta u osnovnu školu pokretanjem usluge eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u OŠ.

Potrebno je da:

-          Budete registrovan korisnik, odnosno imate kreiran nalog na državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs

-          Pokrenete uslugu na Portalu eUprava (Usluge → Obrazovanje → eZakazivanje termina u OŠ)

-          Zakažete termin u školi kojoj Vaše dete teritorijalno pripada

Prilikom upisa nije potrebno da prilažete dokumenta, jer će ih škola pribaviti po službenoj dužnosti, i to:

-        1.   Izvod iz matične knjige rođenih

-         2.  Uverenje o prebivalištu

-         3.  Uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa

-          4. Potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu – lekarsko uverenje*

* Izuzetak je samo lekarsko uverenje ukoliko ste pregled obavili kod privatnog lekara.

Napomena 1: Termin možete da otkažete 24 časa ranije. Ukoliko ne otkažete termin i ne dođete u zakazanom terminu u školu, sistem Vam neće dozvoliti da narednih 14 dana rezervišete novi termin za upis i testiranje deteta u osnovnu školu elektronskim putem. U tom slučaju, roditelji će morati direktno da se obrate školi i zakažu novi termin.

 

Napomena 2: Ukoliko imate dodatna pitanja i nedoumice u vezi sa zakazivanjem termina, obratite se kontakt centru na 011/73-505-57. Telefonska podrška dostupna je od 22. marta 2021. godine i tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova.

 

Opštinsko takmičenje u košarci i basketu

12.3.2021.god.

Vrlo važnu ulogu u pravilnom odrastanju djeteta igra sport. Fizička aktivnost daje nemjerljiv doprinos u zdravom razvoju mladog čovjeka a sport vrlo lako nauči djecu kako da pobjede ali i izgube što je vrlo važno razvija takmičarski duh. Zato postoje školska, opštinska, regionalna i državna takmičenja gdje se učenici OŠ u raznim disciplinama nadmeću i brane boje svoje škole.

Tako je Savez za školski sport Opštine Tutin organizovao Opštinska takmičenja za osnovne i srednje škole u košarci i basketu i to dana 12.3.2021. godine u sali srednje škole. Učešće su uzele dve osnovne škole "Vuk Karadžić" i "Rifat Burdžović Tršo" i dve srednje škole "Gimnazija" i "Tehnička". Pobjednici, u konkurenciji osnovnih škola, ubedljivo su učenici (dječaci) OŠ "Vuk Karadžić", koji su u finalu savladali vršnjake iz OŠ "Rifat Burdžović Tršo". 

Po prvi put učešće su uzele i djevojčice ove dve osnovne škole i pobjednik u ženskoj konkurenciji je OŠ "Rifat Burdžović Tršo". Što se tiče srednjih škola, u basketu, učenici  Gimnazije su bili bolji od učenika Tehničke škole, a u košarci učenici Tehničke škole nisu imali ekipu i samim tim učenici Gimnazije dobili su taj meč službenim rezultatom 20-0.

 Čestitamo pobedničkoj ekipi i želimo puno uspjeha na Okružnom takmičenju.

 

 

 

 

Platforma "Čuvam te" za borbu protiv vršnjačkog nasilja

12.3.2021.god.

Nacionalna platforma "Čuvam te" koja predstavlja prvu Nacionalnu platformu za prevenciju i zaštitu od nasilja u školama u Srbiji, počela je sa radom. 

Članovi učeničkog parlamenta su danas u prisustvu koordinatora - Nerkese Dreković i članova pedagoške službe odradili online obuku na temu "Šta možeš da uradiš ako imaš saznanje da tvoj drug ili drugarica trpi nasilje". 

Na ovoj obuci učenici su se upoznali sa tim šta je nasilje i kako da ga prepoznaju. Obuka je bila interaktivna, gejmifikovana i prilagođena svakom učeniku. Uz edukativne igre i rang-liste učenje je učenicima bilo interesantno i efikasno.

 

 

 

 

"Dan ružičastih majica" u OŠ "Vuk Karadžić"

24.2.2021. godine

Dan ružičastih majica obeležava se 24. februara kako u svetu tako i u našoj školi. Zapravo, ovaj dan predstavlja borbu protiv vršnjačkog nasilja, pa samim tim i teme koje su se prožimale kroz stvaralačku radionicu koju smo organizovali u školskom dvorištu naše škole, su usko povezane sa nasiljem. 

Učenici OŠ “Vuk Karadžić” su kroz literarlne radove, crtanje i pevanje slali poruku mira i solidarnosti sa svom decom koja su žrtve nasilja. 

Cilj ove stvaralačke radionice je bio pre svega da učenici osveste koje vrste nasilja postoje, a zatim da svoje znanje prenesu kroz umetničko izražavanje i zajedno pošalju poruku mira. Smatramo da je od velike važnosti sa učenicima voditi razogovre i izvan obeležavanja ovakvih datuma, uticati na verbalizovanje svih tipova nasilja i stvarati poverenje jedni izmedju drugih, jer samo ovim načinom rada možemo uticati da se nasilje prepozna, verbalizuje i na vreme zaustavi.

Uz koordinaciju pedagoško-psihološke službe radionicu su sproveli:

Dženana Šaljić – koordinator Tima za kulturne i javne delatnosti škole

Emina Pepić – koordinator Tima za međupredmetne kompetencije

Nerkesa Dreković – Učenički parlament

Kemal Maličević

Naza Numanović – razredna nastava

Nermina Sejdović – razredna nastava