[/slide] [slide] image 
  • image
  •  
  • image
  • image
  • image
  • image 
  • image  
  • image
  • image  
  • image

"Obrazovanje je zlatni ključ slobode." – Džordž Vašington Karver

 

"Ovako šestaci vide ćeliju"

30. septembar 2020.

„Ćelija je osnovna jedinica građe i funkcije svih živih bića” – definicija je koje se i danas svi odlično sećamo. Ali, učenici naše škole ne uče samo suvoparnu teoriju već imaju detaljno osmišljene praktične časove i radionice koje im pomažu da lakše shvate oblasti koje uče.

Na redovnom času biologije učenici šestog razreda, uz pomoć nastavnice Nerkese Dreković, pravili su model životinjske ćelije od plastelina i drugih materijala, kako bi naučili i utvrdili svoje znanje na zanimljiv i kreativan način. Radovi su izloženi u učionici.

   

               

OŠ „Vuk Karadžić“ dobila aparat za beskontaktno pranje ruku

28. septembar 2020.

Jedna od fondacija koja je prepoznala značaj ove akcije je fondacija "Zajedno do cilja" u Tutinu. Zahvaljujući njihovoj donaciji osnovna škola „Vuk Karadžić“ će imati aparat za beskontaktno pranje ruku učenika koji je pohađaju.

Ovim putem želimo da se zahvalimo dr. Altanu Gegiću i fondaciji  koja širi solidarnost među ljudima i decom i podseća da su humanost i dobrota neiscrpni resursi.

 

Evropski dan jezika

25. septembar 2020.

U osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ je tradicionalno obeležen Dan evropskih jezika. Učenicima su sadržaj prezentovali osmaci naše škole i nastavnice nemačkog jezika, Adisa Jakupović i Elzana Fakić. U nastavku smo razgovarali o istoriji i važnosti učenja stranih jezika. Učenici su pokazali veliko interesovanje i svojim sugestijama i pitanjima su upotpunili prezentaciju.

Jedna od promena koju je globalizacija donela je, svakako, intenzivnije izučavanje stranih jezika. Poznavanje samo engleskog jezika više nije dovoljno. Evropa je bogata jezicima – postoji preko 200 evropskih jezika, ali građani Evrope govore i mnoge druge strane jezike.  Zanimljiv je podatak, recimo, da se samo u Londonu može čuti više od 300 različitih jezika i da u ovoj metropoli živi 50 nacionalnosti sa populacijom od oko 10.000 ljudi.

 

Učenje jezika donosi prednosti i za mlade i stare – nikad niste suviše stari da naučite jezik i da uživate u mogućnostima koje izučavanje jezika otvara. Čak i ako znate samo nekoliko reči jezika zemlje koju posećujete (na primer na odmoru), to vam omogućava da steknete nove prijatelje i kontakte.

Učenje jezika drugih ljudi je način da se pomogne da se bolje razumemo i prevaziđemo naše kulturne razlike.

Izučavanje stranih jezika je postalo nužnost i pravo za SVE – to je jedna od glavnih poruka Evropskog dana jezika.

Evropu čine 53 države, među kojima je po površini najveća Rusija, a najmanja Vatikan.

Jezik kojima se sluzi najviše stanovnika u Evropi, bez ruskog, je nemački.

Važnost učenju stranih jezika

Granice između zemalja i naroda se brišu, sve je više firmi koje otvaraju svoja predstavništva van svojih država.  Izreka ” Vredite onoliko koliko jezika govorite”  pokazala se kao tačna jer nedovoljno vladanje stranim jezikom može Vam biti prepreka u napredovanju u karijeri, upisu studija ili specijalizacije u inostranstvu, komunikaciji na putovanjima.

  

 

Dostojanstven ispraćaj u zasluženu penziju

23. septembar 2020.god.

Povodom odlaska u penziju dugogodišnjeg nastavnika biologije i zamenika direktora Hakije Hadžića upriličeno je druženje i svečani ručak, na kome su se okupili zaposleni osnovne škole Vuk Karadžić.

Tom prilikom Hakiji Hadžiću, prigodne poklone je ispred kolektiva uručila direktorka naše škole, Sadeta Nasufović, te se uz vrlo emotivan govor zahvalila kolegi na nesebičnom zalaganju u nastavi i unapređivanju nastavnog procesa kroz desetine generacija koje je ispratio kroz svoj rad u prosveti.

Hakija je rođen 10.maja 1955.godine u Naboju. Odnovnu školu i Gimnaziju, završio je u Tutinu. Višu pedagošku završio je u Beogradu 1980.godine, a nakon godinu dana počeo radni odnos u OŠ "Jovan Popović"- Leskova. Iste godine prelazi u Tutinu u OŠ "Bogoljub Čukić", sadašnjoj OŠ "Rifat Burdžović Tršo". Nekoliko godina kasnije prelazi u OŠ "Vuk Karadžić".

Nastavi sa čitanjem