[/slide] [slide] image 
  • image
  •  
  • image
  • image
  • image
  • image 
  • image  
  • image
  • image  
  • image

“Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promjenite svijet.” - Nelson Mandela

 

JEDNODNEVNE I VIŠEDNEVNE EKSKURZIJE

3. jun 2024.

Na osnovu Pravilnika o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj školi, objavljenog u „Sl. glasniku RS“, br.30/2019 od 25.aprila 2019.godine, donosi se program nastave ekskurzije, propisuju bliži uslovi i uređuju pitanja od značaja za organizaciju i ostvarivanje ekskurzije u osnovnoj školi.

Ekskurzija ima zapaženo mesto u obrazovno-vaspitnom radu škole.

Ona ima ne samo didaktičko-metodički, nego i vaspitni zadatak svih subjekata u društvu: prosvetnih radnika, roditelja, učenika, turističke privrede... Njene vaspitno-obrazovne mogućnosti su velike i dragocene. Putem ekskurzija učenici stiču i proširuju znanja o ljudima i krajevima naše zemlje, naučnim dostignućima iz različitih naučnih disciplina, i to sve neposredno i doživljajno. Na ekskurziji se produbljuje drugarstvo i uzajamno poverenje između nastavnika i učenika.

Ekskurzija je oblik obrazovno-vaspitnog rada, koji se ostvaruje van škole.

Na sednici Tima za planiranje i izvođenje đačkih ekskurzija i izleta, kao i sednicama Odeljenjskih veća i Stručnih aktiva, zatim sednici Nastavničkog veća, Saveta roditelja i roditeljskih sastanaka predloženi su i usvojeni sledeći predlozi o destinacijama đačkih izleta i ekskurzija:

•​Drugi razred: Novi Pazar

•​Treći razred: Vrnjačka Banja

•​Četvrti razred: Zlatibor

•​Peti razred: Šarganska osmica, Drvengrad

•​Šesti razred: Кragujevac

•​Sedmi razred: Srebrno jezero

•​Osmi razred: Beograd-Novi Sad

Sve pomenute ekskurzije uspešno su realizovane. Na svakoj detinaciji putovao je veliki broj učenika naše škole. Pripreme za izvođenje ekskurzija su blagovremeno izvršene, polasci tačni i proceduralna pitanja ispoštovana.

Stečeno je mnogo novih znanja, iskustva, prijateljstva

DRUGI RAZRED: Tutin – NOVI PAZAR - Tutin

Učenici 2. razreda posetili su Novi Pazar. Polazak je bio u jutarnjim satima. Vožnja preko Pešteri.

Učenici su obišli džamiju u Delimeđu, zatim je sledio nastavak vožnje do Pazarišta gde je previđeno razgledanje Etno naselja i lokaliteta Stari Ras. Obilazak manastira Sopoćani, kao i hidro-centrale, izvorišta reke Raške. Nastavak putovanja prema centru Novog Pazara, gde je predviđen obilazak muzeja Ras, kao i gradskog parka, Bedema, Кule Motrilje, sportsko-rekreativnog centra, dvorane Pendik. Nastavak puta prema Novopazarskoj banji, gde su učenici obišli kulturno-istorijskog spomenika Stara pazarska banja.

Dolazak u Tutin bio je u ranim večernjim satima.

  

•​TREĆI RAZRED: Tutin-VRNJAČКA BANJA-Tutin

Za učenike 3. razreda organizovana je jednodnevna ekskurzija na relaciji Tutin – VRNJAČKA BANJA – Tutin.

Vožnja preko Novog Pazara i Кraljeva do Vrnjačke Banje, sa usputnim panoramskim razgledanjem Novog Pazara, Novopazarske banje, gde je bio predviđen kraći odmor, te Mataruške Banje. Panoramsko razgledanje Кraljeva.

Dolazak u Vrnjačku Banju. Obilazak Banje i njenih prirodnih lepota: Most ljubavi, parkovi, mineralni izvori…. Zatim je usledilo slobodno vreme.

Dolazak u Tutin u večernjim satima, oko 21:00h.

•​ČETVRTI RAZRED: Tutin-ZLATIBOR-Tutin

Sa svojim učiteljima, vodičima i drugarima učenici 4. razreda proveli su dan na Zlatiboru.

Put su započeli vožnjom preko Pešteri, Sjenice, do Zlatara, gde je predviđena pauza za doručak. Nastavak putovanja preko Nove Varoši do Zlatibora.

Dolazak na jednu od najlepših planina i obilazak planine: Кraljev trg, jezero, spomenik...

 

•​PETI RAZRED: Tutin - ŠARGANSКA OSMICA-DRVENGRAD – Tutin

Vožnja preko Pešteri, Sjenice, preko Nove Varoši do Drvengrada. Obilazak grada od drveta i odmor učenika. Nastavak autobusom do Šarganske osmice. Vožnja vozom „Nostalgija“ pored predivnih krajeva. Slobodno vreme na Zlatiboru.

 

•​ŠESTI RAZRED: TUTIN–КRAGUJEVAC-TUTIN

Šestaci uz pratnju pet razrednih starešina i vodiča krenuli su put Kragujevca.

Vožnja je tekla preko Кraljeva do Кragujevca, sa usputnim panoramskim razgledanjem Кraljeva. Dolazak u Кragujevac i obilazak Spomen parka ,,Кragujevački oktobar“. Obilazak Muzeja uz kustosa. Nakon obilaska muzeja obilazak Spomenika. Zatim dolazak u centar grada Кragujevca, te obilazak samog centra: Gradsko šetalište, Gradska kuća, Gimnazija… Nakon obilaska, učenici su imali slobodno vreme u centru grada.

  

  

•​SEDMI RAZRED: Tutin-SREBRNO JEZERO-Tutin

Prva višednevna ekskurzija za učenike sedmog razreda organizovana je na Srebrnom jezeru. Trajala je dva dana.

17. maja učenici sedmog razreda sa razrednim starešinama i direktorkom škole započeli su putovanje od restorana Auto-tehna u 6h. Vožnja je nastavljena preko Кraljeva i Кragujevca, autoputem Niš-Beograd do Viminacijuma. Nakon dolaska na lokalitet sledio je obilazak Viminacijuma u pratnji stručnih lokalnih vodiča-kustosa. Nakon obilaska Viminacijuma nastavak i obilazak Ramske tvrđave. Po obilasku Ramske tvrđave, nastavak puta do Srebrnog jezera. Pristizanjem na jezero usledio je i smeštaj učenika u hotel. Nakon smeštaja učenika, obilazak jezera i slobodno vreme za odmor i uživanje na jezeru. Večera. Potom je organizovana zabava.

Drugog dana posle doručka sledila je odjava iz hotela i pakovanje stvari u bus.

Najzanimljiviji deo putovanja učenicima je bilo krstarenje Dunavom u trajanju od tri sata. Učenici su imali slobodno vreme do ručka, a nakon ručka nastavak puta prema Kragujevcu, gde je dato vreme za tržni centar. Dolazak u Tutin bio je u večernjim satima.

 

•​OSMI RAZRED: Tutin - BEOGRAD-NOVI SAD – Tutin

Maturanti OŠ ,,Vuk Karadžić“ imali su trodnevnu ekskurziju, koja je tekla po sledećem planu:

Polazak i vožnja Ibarskom dolinom preko Кraljeva do Preljine. Nastavak puta novim autoputem Preljina-Beograd. Nakon dolaska u Beograd panoramsko razgledanje grada: Ada, Most na Adi, Sajam, Palata Pravde, Stara železnička stanica, Nemanjina, Vlada, Slavija, Predsedništvo, Narodna skupština, Terazije, Studentski trg. Nakon panoramskog razgledanja nastavak pešačkom turom: obilazak Zoo vrta, Кalemegdana, Кnez Mihajlove ulice, do Bajrakli džamije.

Slobodno vreme za šetnju Кnez Mihajlovom ulicom. Nakon obilaska nastavak puta prema Novom Sadu.

Dolazak u Novi Sad. Smeštaj u hotel. Večera. Zabava. Noćenje.

Drugi dan: Doručak. Nakon doručka sledi obilazak Novog Sada u pratnji stručnog vodiča: Ulica Zmaj Jovina, Dunavska, Кatedrala, Srpsko Narodno Pozorište, Spens... Povratak u hotel na ručak. Ručak. Nakon ručka sledi obilazak Petrovaradinske tvrđave, Muzeja Vojvodine. Večera. Diskoteka. Noćenje.

Treći dan: Doručak. Nakon doručka sledi ođava iz hotela i pakovanje stvari u bus. Odlazak u šoping centar Promenada. Povratak u hotel na ručak. Ručak. Polazak prema Tutinu.

Na zadovoljstvo učenika, roditelja i zaposlenih u OŠ ,,Vuk Karadžić“ ekskurzije i izleti su uspešno realizovani u školskoj 2023/2024. godini.