[/slide] [slide] image 
  • image
  •  
  • image
  • image
  • image
  • image 
  • image  
  • image
  • image  
  • image

“Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promjenite svijet.” - Nelson Mandela

 

UPOZNALI I ZAVOLELI GORNJU PEŠTER

29. V 2022.

U okviru projekta ,,Upoznajmo lepote našeg kraja" danas smo sa članovima Učeničkog parlamenta posetili Gornju Pešter. Prva asocijacija na Pešter je hladnoća a onda i toplina koja je za stanovnike tog kraja specifična, ušta smo se i sami uvjerili. Početak našeg druženja bio je kod ,,Usamljenog drveta" koje nam je svojom posebnošću dalo energije i volje da nastavimo s istraživanjem pešterskih lepota uprkos kiša koja je milovala naše učenike i nas. Ekipa koja nas je dočekala pokazala nam je ovu drugu stranu Pešteri, dakle toplina.

Srdačnost i posvećenost nisu manjkali ni trenutka, kroz smijeh i druženje istraživali smo Pešter koja svojom lepotom i prostranstom podseća na nešto što se ne može opisati, pa to morate osjetiti i doživjeti. Mi smo ove za nas važne trenutke zabeležili i "ovjekovječili"... Uvjerili smo se u priče koje su karakteristične, simbolične i definitivno tačne da je Pešter ono što u njoj probudiš i obrnuto. Mnogo je predela koji krase ovo prostrastnsvo a jedno je i izvor Alije Đerzeleza.

Prema narodnoj priči, na Pešterskom polju, u podnožju grada “Trojana” u selu Braćak, izmađu Karajukića bunara, Tuzinja i Krnja jele, postojalo je jezero u kojem je živjela aždaja i svakog dana uzimala po jednu djevojku dok za to nije čuo Alija Đerzelez te je posjekao i spasio mještane.

Nakon što je posekao aždaju, kako nam ispričali vodiči iz priča ono što su čuli od svojh starih, Alija, koji je imao keramete (nadčovječanske sposobnosti), je od umora nakon sukoba sa nemani udario po stijeni, rasjekao je i potekla je voda. Na tom mjestu voda i dan danas neprekidno teče, a tamo gdje je stajao on i konj mu, ostali su otisci u stijeni. 

Pored ovog izvora, pažnju nam je privuklo i brdo Trojan na kojem se nalaze ostaci srednovjekovne tvrđave iznad Pešterskog polja. Potvrđuje nam da se zna da je Alija Đerzelaz živio u 17. vijeku, te da idalje postaje ostaci zidina na obližnjem brdu poznatom kao Trojan. Dok smo uz kafu i hladnu izvorsku vodu razgovorali o specivičnostima Pešteri, saznajemo sledeće:

Vlada Srbije donela je 30. decembra 2015. godine Uredbu o proglašenju Specijalnog rezervata prirode “Peštersko polje”. Ovim dokumentom područje na Pešterskoj visoravni na jugozapadu Srbije proglašava se zaštićenim područjem i kategorije međunarodnog i nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja, kao Specijalni rezervat prirode.

Specijalni rezervat prirode Peštersko polje stavljen je pod zaštitu radi očuvanja reprezentativnih i jedinstvenih odlika biodiverziteta i geodiverziteta, jednog od najvećih preostalih brdsko-planinskih tresavskih kompleksa u Srbiji i na Balkanu, gdje su utočište našle brojne reliktne, endemične, rijetke i ugrožene, nacionalno i međunarodno značajne vrste flore i faune.

I to nije sve, najvažnije ostaje za kraj... Ako želite da doživite ovaj osjećaj koji traje, daleko od svakodnevnice, Pešter je pravo mjesto za vas, a tu kako su nam domaćini rekli bujrum imaju svi dobronamjerni ljudi.