Zaposleni

OPŠTINSKO TAKMIČENJE IZ MUZIČKE KULTURE

28.mart 2024.

U OŠ ,,Vuk Karadžić" prvi put je organizirano općinsko takmičenje iz muzičke kulture pod nazivom ,,Triolica".

Ovogodišnje učešće uzele su učenice V i VI razreda OŠ ,,Vuk Karadžić" u kategoriji solo izvođenje dječije i narodne pjesme.

Plasman na okružno takmičenje ostvarila je učenica V razreda Hana Šaćirović pod mentoriskim radom nastavnice Dženane Šaljić, sa dječijom pjesmom  ,,Proljećno jutro u šumi".

Stručni članovi žirija, Doc. dr Alma Trtovac Dedeić, Jasmin Bejtović i Dženana Šaljić, profesori muzičke umjetnosti, ističu posebnu sreću povodom današnjeg takmičenja i vjeruju da će u narednim godinama veći broj škola uzeti učešće na istom takmičenju.

 

NOV INVENTAR ZA NOVE USPJEHE

28.februar 2024. 

U OŠ ,,Vuk Karadžić“ tradicija poboljšanja uslova za boravak i rad postaje imperativ. Pored proteklih i uspješno završenih radova u pojedinim učionicama prošlog mjeseca, mjesec februar obilježiće značajna donacija u vidu školskog inventara.

Naime, zahvaljujući jasnom definisanju prioriteta od strane direktorke škole, kao i izuzetnoj saradnji sa dijasporom, danas je naša škola obogaćena obimnim inventarom. 120 klupa, 240 stolica, table, kancelarijski sto i ostali nameštaj krasiće prostorije škole u budućem periodu. Uz pomoć našeg sugrađanina Seada Jusufovića, cjelokupna donacija pristigla je iz škole Savezne Republike Njemačke Hochschule für Wirtschaft und Gesellschaft, Ludwigshafen, sa kojom će se Memorandumom o saradnji nastaviti dalja komunikacija o svim vidovima obrazovanja.

Nastavi sa čitanjem

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

21. februara 2024. 

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen je uglednim časom iz predmeta muzička kultura u korelaciji sa bosanskim jezikom. Na času je obrađena nastavna  jedinica "Ruse kose, curo imaš". Učenici su se u uvodnom dijelu časa upoznali sa osnovnim pojmovima maternji jezik i nacionalna pripadnost. U uvodnom dijelu časa ucenice trećeg razreda sa učenicima petog razreda podijelile su nešto više znanja o istom. U glavnom dijelu casa nastavnica muzičke kulture sa učenicima je odradila zanimljivu narodnu pjesmu "Ruse kose, curo imaš". Pored obrađene pjesme učenici su bili u prilici da odgledaju i muzikološko-dokumentarni film koji se vezuje za nastajanje pjesme, njenog mijenjaja i prihvatanja u raznim narodima i jezicima.

Nastavi sa čitanjem

OBUKA ZA KORIŠĆENJE TESTOMATA I DIGITALNE PEDAGOŠKE SVESKE

9. februar 2024.

U našoj školi "Vuk Karadžić" održana je obuka o korišćenju Testomata i digitalne pedagoške sveske. Prisutni nastavnici su imali priliku da saznaju više o tome kako preko naloga u e-učionici mogu pristupiti sa jednom lozinkom na svim sajtovima i nastavnim materijalima koji omogućavaju lakši rad u nastavi. Novine poput Testomata i pedagoške sveske su izazvale oduševljenje prisutnih, posebno jer Testomat omogućava brzo i lako kreiranje testova za svoje đake. Prednosti Testomata su prilagođene potrebama svakog nastavnika i učenika.

 

Nastavi sa čitanjem

AKREDITOVANI SEMINAR ,,PRAVOPISNA NORMA BOSANSKOG JEZIKA"

27. decembar. 2023.

Bošnjačko nacionalno vijeće je, u saradnji sa Centrom za unapređenje obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku "Isa-beg Ishaković", dana 23. 12. 2023. godine, u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Tutinu, organiziralo program stručnog usavršavanja “Pravopisna norma bosanskog jezika”.

Cilj programa stručnog usavršavanja je unapređivanje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku, a namijenjen je nastavnicima razredne nastave koji nastavu izvode na bosanskom jeziku na teritoriji Tutina.  

Predavači na programu su bili dr. Adnan Bjelak, MA Ersan Muhović, Mr. Elvira Đekić i MA Ajla Selimović.

  

Nastavi sa čitanjem